Cara Nak Buat Kerabu Pucuk Paku

Memetik pucuk muda dan bunganya untuk dijadikan masakan kerabu masak pedas cili api tumis paku rawan dan sebagainya. Tak perlu ke kedai anda boleh cuba menyediakan lauk pucuk paku tumis udang kering ini yang akan membuat anda teringat pada masakan ibu di kampung.


Kerabu Pucuk Paku Mudah Dan Sedap Azie Kitchen

4 sudu kelapa goreng.

. So tunggu apa lagi jom cuba buat sendiri lepas ni. 3 ulas bawang merah. Pucuk paku ni kalau nak buat ulam pun sedap nak masak sebagai lauk pun sedap.

Panaskan air dalam periuk sehingga mendidih. Yang penting kena campur aduk semua bahan sehingga sebati dan secukup rasa. 2 ikat pucuk paku.

Rasanya jika nak cari menu berbuka untuk pembuka selera tentu ada pelbagai yang menarik. Sangat ringkas resepi ini telah dikongsikan oleh NaNie di laman Facebook. Pucuk paku dipotong.

Jom lihat resipi lengkap yang dikongsikan oleh Nor Haida di bawah. Cara Penyediaan Resepi Kerabu Pucuk Paku. Pucuk paku ni memang sedap di makan kalau tahu pilih cara masakan yang sesuai.

Nak buat dia sedikit renyah tapi puas hati bila dah makan. RESIPI KERABU PUCUK PAKU. Nak Copy Paste ke tu.

Cara buat kerabu kerang pucuk paku. Buat lah kejap. Contohnya seperti resipi yang dikongsikan oleh Redza Rosida di Facebook ni.

JOM AKU KONGSI RESEPI PPR MASAK BELACAN SIMPLE TAPI SEDAP TAK TAU NAK HABAQ BAHAN-BAHANNYA. Perasakan sehingga sempurna rasanya. Kami kongsikan kepada anda cara untuk membuat Kerabu Pucuk Paku Taugeh dan Kerang sebagai pembuka selera anda semasa berbuka nanti.

Cili api optional Garam gula. 1Mula tuang bahan kisar ke dalam besen. 3Kemudian masukkan isi kerang pucuk paku dan taugeh.

Bahan-bahannya -Pucuk paku seikat rm2 celur Tauge segenggam celur Kerang rebus Air asam jawa agak2 ye. Potong pucuk paku kecil-kecil. 2 batang bunga kantan.

1 biji bawang besar dihiris 2sb kerisik. Lauk Pembuka Selera Memang Sedap Dan Mudah Nak Buat. Ada ulam dan ada juga seafoodnya.

Sedap sungguh kerabu pucuk paku tauge dan kerang ni. Kalau dapat kerang segar dan besar-besar isinya lebih sedap. Siap dan bolehlah dihidangkan.

Kalau nak buat lauk penambahan yang sedap dan boleh membuka selera boleh buat kerabu ni. 1 inci Belacan. Masukkan taugeh kerang kerisik bahan-bahan hiris dan bahan tumbuk dalam mangkuk.

Cara-caranya-Satukan serai cili belacan dan udang kering tumbuk halus. Seterusnya masukkan pula tauge ke dalam air yang tengah mendidih tadi. Anda boleh cuba kerabu kerang pucuk paku ni.

Perahkan limau nipis dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Nak Buat Kerabu Pucuk Paku Gaul Isi Ikan Ini Resipinya. Memang sedap dan padu.

Ratah satu besen pun pasti habis memang tak pandang kiri kanan. 250 gram taugeh 500 gram isi kerang dan pucuk paku yang telah dicelur. Kerabu pucuk paku yang sangat mudah di sediakan boleh jadi penambah selera waktu makan.

Nak ratah atau makan dengan nasi cukup nikmat. Setelah bertukar warna pucuk paku boleh ditoskan. CARA PENYEDIAAN KERABU PUCUK PAKU KERANG.

Mula-mula bersihkan kerang dan rebus dulu. Kisar gunakan sedikit sahaja air supaya kerabu tidak berair. Resepi Kerabu pucuk paku senang nak buat resepi mudah dan sedap ratah macam tu jerr pun sedapBahan-bahan 1ikat pucuk paku2ekor ikan selayangBawang merahLada.

Lepas tu kopek cengkerang dan ambil isinya. Kerabu ni antara makanan yang seakan ulaman yang ringkas je bahannya tapi rasa bukan main sedap. Kemudian masukkan pucuk paku ke dalam air yang tengah mendidih selama lebih kurang tiga ke empat minit sehingga ia bertukar warna.

2Selepas itu masukkan kerisik bawang besar air limau nipis santan garam dan gula. Suk share bahan dan cara buatnya ya. 2 ikat ulam raja.

Nak makan dengan nasi dah tinggal separuh ralit duk ratah hihii. Kemudian gaulkan sambil letak air asam jawa sedikit demi sedikit.


Cara Buat Kerabu Pucuk Paku Tauge Kerang Pasti Terangkat Tak Cukup Sepinggan Myresipi


Kerabu Pucuk Paku Tauge


Resepi Kerabu Pucuk Paku Kampung Sedap Sihat Dan Menyelerakan Kitpramenulis


Kerabu Pucuk Paku Salad Enak Ala Kampung

No comments for "Cara Nak Buat Kerabu Pucuk Paku"